KONINKLIJK BEVERS HARMONIEORKEST

Het Koninklijk Bevers Harmonieorkest werd opgericht in Beveren-Leie (West-Vlaanderen, België) in 1927 als fanfare “De Leievrienden”. Onder impuls van het toenmalig bestuur werd de fanfare in 1988 omgevormd tot een harmonieorkest met Bert Decavel als dirigent. Het Bevers Harmonieorkest bevestigde jaar na jaar zijn kwaliteit en uitmuntend niveau op concerten, festivals en grote internationale muziekwedstrijden voor amateurorkesten.

In juli 2019 trad Jan Smets aan als chef-dirigent. Het orkest telt 90 leden en werkt aan een programmakeuze waarbij steeds een balans wordt nagestreefd tussen originele werken voor harmonieorkest en populaire bewerkingen zowel van het klassiekere (symfonische) als moderne repertoire of filmmuziek en werk voor solist en orkest.

PALMARES

1996/2001: Promotie en bevestiging ‘Superieure afdeling’, Diksmuide, België
2003: Vice-kampioen, Eerste Divisie, Certamen Internacional de Bandas de Música, Valencia (Spanje)
2005: Wereldkampioen Eerste Divisie, WMC Kerkrade, Nederland
2007: Geselecteerd muziekensemble ‘Provinciale Selectiewedstrijd’, West-Vlaanderen
2008: Brons ‘Sección de honor’, Certamen Internacional de Bandas de Música, Valencia (Spanje)
2009: Cultureel Ambassadeur Stad Waregem
2009: Brons hoogste divisie ‘Concertafdeling’, WMC Kerkrade, Nederland
2010: Cultureel Ambassadeur Stad Waregem
2011: Geselecteerd muziekensemble ‘Provinciale Selectiewedstrijd’, West-Vlaanderen
2013: 4de plaats hoogste divisie ‘Concertafdeling’, WMC Kerkrade, Nederland en ‘Beste Belgische harmonie’ alle categorieën
2014: Cultureel Ambassadeur Stad Waregem
2015: 2de laureaat finale ‘Provinciaal Muziekfestival 2015’, Concertgebouw Brugge
2017: 2de laureaat ‘Vlaams Open Harmoniekampioenschap’, Heist-op-den-Berg

DIRIGENT JAN SMETS

Jan Smets werd geboren te Tongeren in 1975 en begon zijn muzikale studies op euphonium bij Argo Penné aan de muziekacademie van Tongeren. Reeds op jonge leeftijd was hij laureaat van verschillende wedstrijden.

In 1990 werd hij bij Jong Tenuto verkozen tot ‘koperblazer van het jaar’. In 1991 maakte hij de overstap naar de tenortrombone. In 1993 startte hij zijn studies aan het Lemmensinstituut te Leuven in de klas van Michel Tilkin, waar hij het diploma ‘Meester in de muziek’ behaalde met de grootste onderscheiding.

Na een korte periode als solo-trombonist bij het Vlaams Radio Orkest slaagde hij in 1997 als solo-trombone bij het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel waar hij tot op vandaag nog steeds werkzaam is. Jan is een graag geziene gast als solist in de HaFaBrawereld en als freelance trombonist bij symfonische orkesten, is als kamermusicus verbonden aan gerenommeerde ensembles en mede-oprichter van Belgian Brass.

Sedert december 2001 is hij docent trombone aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen.